Makowiec

0
1458

Składniki:

Na ciasto:

1. ? szklanki mąki pszennej tortowej
2. ? szklanki cukru
3. 5 łyżeczek oleju
4. 5 jajek
5. 1 torebka cukru waniliowego
6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę makową:

1. Pół kilograma maku
2. 3 jajka
3. 15 dag miękkiego masła
4. 1 szklanka cukru
5. 2 łyżki miodu naturalnego
6. 2 krople olejku migdałowego
7. 10 dag orzechów
8. 5 dag migdałów
9. 10 dag rodzynek
10. 2 łyżki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Masa makowa:
Mak sparzyć, osączyć i 3 razy zmielić razem z orzechami i migdałami.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło i jeszcze przez chwilę ucierać, a następnie dodać mak i skórkę pomarańczową miód, rodzynki oraz aromat. Białka ubić na sztywną piane i dodać do maku. Dokładnie wymieszać; masę makową przełożyć do blaszki wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) na około 40 minut.
Biszkopt:
Jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym, ciągle ubijając dodawać po żółtku i po łyżeczce oleju. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiewać bezpośrednio do masy jajecznej przez sitko.
Ciasto biszkoptowe wlać na podpieczoną masę makową i wstawić do piekarnika jeszcze na 20 minut.
Po ostudzeniu odwrócić częścią makową na wierzch i oblać gotową polewą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami.