Składniki:
1. 4 jajka
2. 10 dag cukru
3. 1 opakowanie cukru waniliowego
4. 5 dag mąki ziemniaczanej
5. 5 dag mąki pszennej
6. 20 dag marchwi
7. 1 łyżka soku z cytryny
8. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
9. 2 dag mielonych migdałów
10. 2 łyżki płatków migdałowych
Na krem:
1. 15 dag cukru
2. 2 dag mąki ziemniaczanej
3. Niepełne pół litra śmietany 30 %
4. 100 ml soku z cytryny
Na polewę:
1. 5 dag cukru
2. Pół łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać z sokiem z cytryny.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko bezpośrednio do masy jajecznej. Dodać migdały i marchewkę i wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć do niej ciasto. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić blaszkę z ciastem na około jedną godzinę.
Cukier i sok z cytryny zagotować; mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości wody i wlać do soku z cukrem. Chwilkę pogotować. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z wystudzoną masą. Placek przekroić na dwa blaty i przełożyć gotowym kremem. Cukier wsypać na patelnię i podgrzewać aż zbrązowieje, dodać 3 łyżki wody i sok z cytryny. Karmelem posmarować placek i obsypać płatkami migdałowymi.