Składniki:
1. Pół kilograma mrożonego ciasta francuskiego
2. 2 kwaśne duże jabłka
3. 2 banany
4. 1 jajko
5. 1 łyżka masła
6. 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej; rozwinąć i pokroić na dziesięć kwadratowych kawałków.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę.
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić jabłka i podsmażyć, dodać jedną łyżkę cukru, wymieszać i smażyć jeszcze razem około pięć minut. Zdjąć z ognia.
Banany obrać i pokroić na cienkie plasterki, dodać do jabłek i wymieszać delikatnie najlepiej drewnianą łyżką.
Na środku każdego kwadratu ciasta ułożyć porcję przygotowanego nadzienia, rogi złożyć do środka i skleić.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i ułożyć na niej gotowe ciastka. Każde ciastko posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić blaszkę z ciastkami na około 20 ? 25 minut.