Składniki:
Na biszkopt:
1. 4 łyżki mąki pszennej
2. 4 łyżki cukru
3. 3 jajka
4. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę jabłkową:
1. 0,75 kilograma jabłek
2. 1 opakowanie budyniu waniliowego
3. 1 szklanka soku jabłkowego
Dodatkowo:
1. 1,5 szklanki śmietany kremówki
2. 2 torebki zagęstnika do śmietany
3. 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Przygotować ciasto biszkoptowe:
Żółtka oddzielić od białek; białka ubić z cukrem, dodać żółtka i delikatnie wymieszać, a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko. Delikatnie połączyć na jednolite ciasto. 0 Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować w niej ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika na 20 minut (180 stopni).
Jabłka obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Włożyć do rondelka, podlać połową soku jabłkowego i gotować kilka minut. Resztę soku wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do jabłek. Zagotować i wystudzić, a gdy będzie zimne rozsmarować na cieście.
Śmietanę ubić wraz z zagęstnikiem i cukrem pudrem i rozsmarować na wierzchu ciasta. Torcik schłodzić i udekorować plasterkami jabłka?