Składniki:
1. 60 dag wieprzowej łopatki lub szynki
2. 3 duże marchewki
3. 1 por
4. 1 cebula
5. 1 pomidor
6. 2 liście selera
7. Majeranek
8. Lubczyk
9. Tymianek
10. Gorczyca
11. Słodka i ostra papryka
12. Olej
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć wszystkimi przyprawami i skropić olejem, wymieszać i odstawić.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, a marchewkę obrać, umyć i pokroić w trzycentymetrowe kawałki.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać marchewki i cebulę. Podsmażyć na ostrym ogniu, a następnie podlać wodą lub bulionem (pół szklanki).
Pora oczyścić i umyć i wraz z listkami selera drobno posiekać. Dodać do mięsa i dusić do miękkości. Na koniec dodać obranego ze skórki, pokrojonego pomidora i mieszając odparować nadmiar płynu. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką na przykład z pomidorów.