Składniki:

1. 0,75 kilograma wołowiny gulaszowej
2. 10 dag kurek
3. 0,75 dag cukinii
4. 0,25 kilograma cebuli
5. 8 dag wędzonego boczku
6. 2 łyżki oleju
7. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
8. 0,75 litra bulionu wołowego
9. 2 listki laurowe
10. Słodka papryka
11. Odrobinę cukru do smaku
12. 2,5 dag mąki pszennej
13. 10 dag śmietany
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać.
Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić na dosyć grube kawałki. Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić. Boczek wędzony pokroić w paseczki. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Rondlu rozgrzać olej i wkładać porcjami mięso, zrumienić. Mięso wyjąć a na tym samym tłuszczu zrumienić cukinię i także wyjąć, a po cukinii do rondla włożyć boczek, cebulę i kurki. Obsmażyć, dodać zrumienione mięso i koncentrat pomidorowy; dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodać bulion i resztę przypraw i dusić pod przykryciem około godziny (do miękkości mięsa). Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami wody i wlać do rondla, wymieszać; do potrawy dodać śmietanę i obsmażoną cukinię. Doprawić do smaku.