Składniki:

1. 70 dag mieszanego wołowo ? wieprzowego mięsa mielonego
2. 2 cebule
3. 4 łyżki bułki tartej
4. 2 jajka
5. 4 łyżki musztardy sarepskiej
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatki do wyboru:

1. 10 dag pieczarek lub grzybów leśnych lub
2. 4 ugotowane i zmielone ziemniaki lub
3. 10 dag sera żółtego lub
4. 1 czerwona papryka lub
5. Inne pomysłowe dodatki

Wykonanie:

Mielone mięso dokładnie wyrobić na gładką masę z dodatkiem jajek, bułki tartej, pokrojonej drobniutko cebuli i musztardy. Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem ewentualnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i trochę majeranku. Następnie w zależności od dodatków:
Pieczarki lub leśne grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i drobno pokroić. Dodać do masy mięsnej i jeszcze raz wyrobić.
Paprykę oczyścić z pestek, umyć, osuszyć i drobno pokroić, dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.
Utłuczone ziemniaki wyrobić razem z mięsem na gładką masę.
Żółty ser pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa, wymieszać.
Tak przygotowane kotlety usmażyć z obu stron na tłuszczu.