Składniki:

1 główka sałaty lodowej
1 ogórek sałatkowy
1 pęczek rzodkiewek
1 puszka kukurydzy
2 łyżki musztardy
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oleju
Pół łyżeczki cukru
Gałązki estragonu (świeżego)
1 pęczek zielonej pietruszki
4 plasterki szynki (wędzonej)
Sól, pieprz

Wykonanie:

Sałatę lodową oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Rzodkiewki i ogórka oczyścić, opłukać. Rzodkiewki pokroić w ósemki, ogórka w słupki.
Kukurydzę wyrzucić na sito do odsączenia. Przyrządzić sos winegret; wymieszać ocet winny z musztardą, cukrem, szczyptą soli i olejem. Dokładnie wymieszać. Estragon i zieloną pietruszkę wypłukać, osuszyć i drobno posiekać. Wrzucić do sosu.
Sałatę włożyć na półmisek, resztę produktów przemieszać i ułożyć na sałacie i całość polać przygotowanym sosem, przykryć i odstawić na pół godziny chłodne miejsce.
Po schłodzeniu na sałatce umieścić plasterki wędzonej szynki. Udekorować listkami estragonu i zielonej pietruszki.