SERNIK NA HERBATNIKACH

0
815

Składniki:

Ciasto:
30 dag herbatników w polewie czekoladowej
10 dag masła
Łyżka masła do wysmarowania formy

Masa serowa:
Pół kg tłustego twarogu
1/3 litra śmietanki 30 %
Czekolada deserowa
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka soku cytrynowego
Pół łyżeczki aromatu waniliowego
Łyżka żelatyny

Wykonanie:

Wysmarować tortownicę masłem. Pozostałe masło roztopić i przestudzić. Herbatniki pokruszyć, połączyć z masłem. Tak powstałym ciastem wylepić spód tortownicy i odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny.
Twaróg zemleć dwa razy. Utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem, sokiem cytrynowymi aromatem waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy na masę herbatnikową. Czekoladę połamać i stopić nad parą wodną. Po ostudzeniu czekoladę rozprowadzić na serniku i całość odstawić na 3 godziny do wystudzenia.