SKŁADNIKI:

20 dag mąki ziemniaczanej
70 dag mąki pszennej
1 budyń waniliowy (lub śmietankowy)
7 jajek
35 dag masła
1 i 2/3 szklanki cukru
6 łyżeczek proszku do pieczenia
Pół litra śmietany
Pół szklanki mleka
Aromat waniliowy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ( ucierając) po żółtku i aromat. Wymieszać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia i przesiać przez sitko.
Ubić białka na sztywną pianę.
Do utartej masy dodawać porcjami mąkę i dolewać śmietanę i mieszać łyżką. Na końcu połączyć z pianą i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wsypać kakao i dodać trochę mleka, wymieszać. Blaszki do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Białe ciasto wylać na spody foremek, a potem ciemne.
Blaszki wsunąć do zimnego piekarnika i piec około 50 minut.