Składniki:

1. Słoiczek gotowej pikantnej żurawiny do mięsa
2. Około 70 dag filetu z indyka
3. 4 plastry żółtego sera
4. Ziołowa przyprawa do drobiu
5. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso z indyka dokładnie umyć i osuszyć. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, a następnie oprószyć solą, przyprawą do drobiu i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawić do lodówki, na co najmniej godzinę.
Po schłodzeniu przyprawione mięso pokroić na 8 sznycli. Każdy kawałek mięsa lekko rozgnieść dłonią. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim każdy kawałek mięsa, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy. Plastry żółtego sera przeciąć na połówki i ułożyć na każdym kawałku mięsa. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić do niego brytfankę z mięsem na około 20 minut. Pod koniec pieczenia na mięso wyłożyć konfiturę z żurawiny.
Upieczone sznycle podawać na półmiskach udekorowanych świeżymi owocami z ryżem.