Składniki:
1. 4 nieduże przednie golonki
2. 1 litr jasnego piwa
3. 1 papryka
4. 4 marchewki
5. 2 łyżeczki soli
6. 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
7. 10 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Marchewkę obrać, paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne; warzywa umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Golonki umyć, włożyć do garnka z pokrojonymi warzywami, dodać sól, ziele angielskie i mieloną słodką paprykę; zalać to wszystko piwem; garnek przykryć i gotować około dwie godziny (w miarę ubytku płynu uzupełnić wodą).
Wyjąć golonki z piwa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać wywarem, w którym się gotowały i wstawić na 30 ? 40 minut do nagrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika bez przykrycia. Upiec na ciemnozłocisty kolor.
Golonki podawać polane sosem z pieczenia i chrzanem lub z pieczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.