O wpływie kwasów omega 3 na zdrowie wiadomo od dawna. Zwłaszcza podkreślana jest ich równowaga w przyjmowaniu, ani za mało, ani zbyt dużo, na dodatek najlepiej z innymi kwasami tłuszczowymi. A co wiemy o wpływie kwasów tłuszczowych omega 3 na organizm ludzi? Kwasy omega 3 obniżają poziom tzw. złego cholesterolu oraz podnoszą poziom tzw. dobrego. Na pewno w znaczący sposób obniżają poziom trój glicerydów. Kwasy omega 3 wykazują działanie przeciwzapalne, co jest wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu różnych chorób. Kwasy DHA i EPA stanowią budulec ludzkich komórek. Kwasy omega 3 poprawiają pracę mózgu, korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny. Zapobiegają powstawaniu zakrzepów i zatorów oraz zatrzymują rozwój miażdżycy. Mają działanie przeciwzapalne, zwiększają odporność organizmu, chronią przed nowotworami, a nawet przed zaburzeniami emocjonalnymi. Mają pomagać w leczeniu depresji. Zalecane są kobietom w ciąży, chorym na astmę, zapalenie atopowe skóry, a nawet w podwyższonym ciśnieniu krwi.
Najlepsze źródła kwasów omega 3 stanowią tłuste ryby morskie (halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki) oraz owoce morza. Można znaleźć je również w roślinach. Na pewno warto wprowadzić je do codziennej diety w postaci naturalnej lub preparatów zastępczych.