O konopi zazwyczaj wiemy tylko tyle że jest to roślina nielegalnie hodowana. Jest to faktycznie prawda, ale dotyczy indyjskiej odmiany tej rośliny zwanej popularnie marihuaną. Jest jednak inna odmiana tej rośliny z której otrzymujemy bardzo ceniony w świecie medycyny i ziołolecznictwa olej konopny. Jego wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych, z grupy omega trzy i sześć to bogata składnica zdrowia. Kwasy te hamują tkanki rakowe, pomagają w łagodzeniu bóli reumatycznych, wspomagają gojenie ran i regeneracją wątroby. Wpływają dobroczynnie na włosy, skórę i paznokcie. Niezliczone są dobre wartości tej substancji, działającej na układ naczyniowo – sercowy, czy odpornościowy lub hormonalny. Jednak najważniejszym dobroczynnym elementem jest hamowanie rozwoju układu rozwoju komórek nowotworowych. Ale to tylko jedna strona oleju konopnego. Znane są bardzo dobrze w świecie kulinarnym jego właściwości w przygotowywaniu potraw. Jego oryginalny lekko zielonkawy kolor i orzechowy posmak świetnie nadają się do przyrządzania sałatek czy przy produkcji pesto. Warto zatem spojrzeć na tą roślinę z innego punktu, niż postrzegana jest zazwyczaj.