Co zrobić z pestkami owoców, które często zostają w kuchni? Najczęściej je wyrzucamy, a jednak, to niezupełnie to, co powinniśmy robić. Zdrowe rozwiązanie brzmi: pestki można jeść! Stanowią one źródło cennych składników odżywczych i mineralnych, a docenione zostały już wiele lat temu. Dzisiaj wykorzystuje się je także w medycynie alternatywnej ze względu na zawartą w nich witaminę B17, uważaną za jedną z najskuteczniejszych pomocy w walce z rakiem i innymi chorobami.
Pestki każdego z owoców odpowiedzialne są za coś innego, jednak ogółem ich zadaniem jest służyć zdrowiu. Pestki kiwi oraz agrestu są bogate w pektyny, dzięki czemu skutecznie zwalczają zaparcia i wzdęcia. Winogrona jedzone w całości zawierają przeciwutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników. W tych owocach jest to jednak część niezbyt często wyrzucana, gdyż pestki są małe i nie mają żadnych właściwości smakowych. A przede wszystkim – nie są twarde. Zupełnie inaczej w jabłkach, jednak warto się przemóc – pestki jabłek obniżają poziom cholesterolu. Z kolei pestki owoców cytrusowych pomagają w walce z przeziębieniem, a stosowane zawczasu mają działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Negatywnie oceniam ten artykul.
Comments are closed.