Sztuka degustacji
-
Oczy
Degustację każdego piwa, rozpoczynamy od wykorzystania zmysłu wzroku. Sprawdzamy jego kolor oraz klarowność. Musimy przy tym zadbać o odpowiednie oświetlenie, aby nie zaburzyło ono odpowiedniego postrzegania naszego trunku. Następnie zwróć uwagę na pianę. Jak wygląda? Czy jest ona wysoka, trwała i gęsta? Czy jest grubo, czy drobno pęcherzykowa? Jaki posiada kolor?
-
Nos
Następnie przyszedł czas, aby wykorzystać zmysł węchu. Zaczynamy od intensywnego mieszania szklanką, aby wydobyć całą woń piwa i dobrze ją ocenić. Staramy się wychwycić jak najwięcej elementów z szerokiego wachlarza aromatów. W zależności od gatunku piwa mogą to być słód, chmiel, a nawet karmel lub kawa. Nuty te nadają piwu pełnię smaku i zapachu oraz słodowy posmak, który idealnie kontrastuje z wytrawną, chmielową goryczką.
-
Usta
Czas na pierwszy łyk. Biorąc go, spróbuj jednocześnie oddychać przez usta, aby dało to efekt siorbania. W tym przypadku nie będzie to oznaką braku dobrych manier, a umiejętnością prawidłowej degustacji piwa. Dzięki wymieszaniu powietrza ze smakiem piwa uwydatnisz jego wszystkie atuty.
-
Podniebienie
Nabierz łyk piwa, tak aby poczuło je Twoje podniebienie. Co czujesz? Czy piwo jest słodkie i lepkie czy wodniste? Dobre piwo nie będzie miało jednego smaku, ale wiele, które będą sprawiały przyjemność Twoim kubeczkom smakowym. Co poczujesz w pierwszej kolejności, a co w następnej? Smaki, które rozchodzą się po Twoim podniebieniu, powinny dawać Ci pełnię rozkoszy smakowanego trunku.
-
Rozkoszuj się
W przeciwieństwie do wina, aby w pełni poczuć i docenić smak piwa należy je połknąć. Nasz język dzieli się na strefy, które wykrywają różne smaki. Gorycz wyczujesz dzięki części umieszczonej na samym jego końcu, przez co jedynym sposobem, aby ją poczuć, to połknąć trunek. Jeśli Ci zasmakował i czujesz szeroką gamę smaków, to znaczy że piwo jest należycie uwarzone.
słowa kluczowe: piwo fabryczne, ciemne mocne piwo, piwo fabryczne żyrardów, sztuka serwowania piwa, drinki z piwa