Tradycyjnym daniem włoskim jest pizza, szybko przechwycona przez pozostałe kraje Europy oraz świata. Dla rdzennego Włocha robienie pizzy bez pomidorów jest prawdziwym świętokradztwem, a na świecie stało się to już właściwie powszechne. Polacy najbardziej cenią pizzę z bogactwem różnorodnych dodatków. Im więcej na grubym cieście, tym lepiej. Do wyboru więc dochodzi: kiełbasa salami, kukurydza, pomidory, grube płaty cebuli, sery różnego gatunku. Wielu osobom bardzo smakuje nieco wysublimowany typ pizzy z wędzonym łososiem. Do tego dochodzą jeszcze zielone oliwki i mamy już właściwie pełne danie. Wybornie smakuje taka pizza z sosem białym, czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Pizza świetnie smakuje także wtedy, gdy dodaje się do niej egzotyczne owoce. Nie trzeba bać się dodania bananów, ananasów czy kiwi w trosce o to, że popsują one smak pizzy. Wręcz przeciwnie! To świetna propozycja dla wegetarian i wszystkich, którzy stronią od spożywania mięsa w jakiejkolwiek formie. Pizza może smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno.