Bianca pizza

0
2163

Pizza

Większość polaków przepada za pizzą, a dla wielu jest to jedno z najbardziej ulubionych dań, które można zjeść na szybko. Jest bardzo smaczna, a dodatkowo można się nią konkretnie najeść. Bianca pizza nie jest tak popularna jak pizza tradycyjna, ale również zasługuje na uwagę, ponieważ jej smaku nie da się zapomnieć. Pizza bianca charakteryzuje się tym, że jej spód nie jest nasączany tradycyjnym sosem pomidorowym, ale zamiast niego stosuje się oliwę z oliwek. W ten sposób ciasto nie jest suche, ale soczyste i pełne walorów smakowych. Oczywiście dla sympatyków sosu pomidorowego nic nie jest stracone, ponieważ mogą go nałożyć na samą górę pizzy. W ten sposób spód będzie nasączony oliwką, a góra sosem. Według ekspertów najlepsza pizza bianca jest dostępna w Rzymie. Koniecznie musi być pieczona w piecu, który jest opalany drewnem, ponieważ w ten sposób zyskuje aromat oraz niepowtarzalny smak. Na uwagę zasługuje sposób wyrabiania ciasta. Bardzo ważne są proporcje mąki oraz wody, których jest praktycznie tyle samo. W ten sposób uzyskujemy chrupkość oraz fenomenalną konsystencję ciasta. Minusem jest zdecydowanie długość całego procesu, ponieważ tradycyjne ciasto na pizzę jesteśmy w stanie wyrobić w kilkanaście minut, ale do wyrobienia ciasta na pizzę bianca potrzebujemy minimum aż 12 godzin. Możemy się potem jednak cieszyć świetnym smakiem oraz poczuciem dobrze wykonanej roboty. Nie należy skracać wymaganego czasu, ponieważ w ten sposób ciasto może dobrze nie wyrosnąć i nie być tak chrupkie.