Łosoś, kiedyś ryba dość trudno dostępna, obecnie możliwa jest do przygotowania w każdej chwili. Świeży łosoś wędzony jest doskonałym pomysłem na świąteczne śniadanie lub kolację po wytężonym dniu pracy. Płaty łososia pakowane próżniowo zakupić można w każdym supermarkecie. Są one dodatkowo doprawiane ziołami i po otwarciu opakowania uderzy nas niesamowity aromat. Ryby po otwarciu są już właściwie gotowe do tego, aby znaleźć się na kanapkach lub chlebku ryżowym. Świetnie odnajdują się na przepołowionych grahamkach, na których uprzednio położony został twarożek ze szczypiorkiem. Łosoś położony na samej górze nie potrzebuje już właściwie żadnych dodatków. Niektórzy lubią jeszcze płat łososiowy na kanapce lub grzance skropić odrobiną octu jabłkowego lub balsamicznego. Najsmaczniejszy jest łosoś z dodatkiem grubych ziaren czarnego pieprzu. Stworzyć można do niego niezliczoną ilość sosów na bazie naturalnego jogurtu – np. koperkowy, bazyliowy, czosnkowy. Z łososiem przygotujesz różne koreczki oraz zapiekanki.