Jedną z takich delicji jest nalewka cytrynówka, lubiana przez smakoszy domowych wyrobów. Zarówno uroczystości rodzinne, takie jak urodziny czy imieniny oraz święta spędzane w gronie rodziny, są dobrą okazją do zaprezentowania swoich zdolności kulinarnych. Świetna cytrynówka powstaję z cytryn, spirytusu, wody, cukru, miodu. Jak zawsze cytryny trzeba sparzyć i dokładnie umyć, następnie obrać i tak przygotowane skórki z cytryny zalać spirytusem. Pół litra spirytusu,pięć cytryn, po dwóch dniach, odlewamy cytrynowy spirytus i przechodzimy do dalszej procedury powstawania nalewki. Do garna wlewamy wodę około 0.75 l, dodajemy pół szklanki cukru i pół szklanki miodu, z cytryn wyciskamy sok. Do przestudzonego roztworu, dodajemy sok z cytryn i cytrynowy spirytus, tak przygotowana nalewka – cytrynówka gotowa jest do spożycia, nawet następnego dnia.