Włoskie przysmaki
Każdy, kto odwiedził Włochy – wie, że serwowane tam posiłki to kwintesencja południowego temperamentu. Dania kuchni włoskiej są aromatyczne, smaczne i sycące. Tworzenie dań włoskich w Polsce może nie być proste ze względu na brak odpowiednich składników, lecz tu z pomocą zjawia się Antipasti – Delikatesy włoskie.
Kuchnia włoska pełna jest niesamowitych smaków i aromatów, nie można zapomnieć o truflach, które swą niepowtarzalnością zajęły miejsce w panteonie włoskich smaków. Kuchnia tego regionu nam polakom kojarzy się głównie z makaronem i pizzą, jest to niesłuszna etykieta, gdyż włosi oferują znacznie więcej, jest to kuchnia kolorowa, smaczna, a przede wszystkim zdrowa.
Posiłki we włoskim stylu są zbilansowane i kompletne, bogactwo składników i przypraw gwarantuje wyjątkowe odczucia smakowe. Przykładem mogą być włoskie antipasti, które nie są po prostu przystawką do głównego dania to bardziej idea rozbudzenia apetytu przed głównym daniem. Do najpopularniejszych antipasti należą:
Bruschetta jest to chrupiąca grzanka, którą smaruje się oliwą oraz czosnkiem często serwuje się z pomidorami, mozzarellą i bazylią.
Frutti di mare, czyli cała gama przystawek z owocami morza od smażonych w głębokim oleju do faszerowanych kalmarów.
Focaccia jest to przystawka z pieczywa przypominającego spód pizzy z rozmarynem, solą i szałwią.
Plastry surowego mięsa, najczęściej wołowego, bardzo cienko pokrojone lub rozbite upstrzone parmezanem i ruccolą, lekko doprawione oliwą to carpaccio.
Są to tylko przykłady wielu włoskich przystawek, które są tylko preludium do właściwego posiłku. Dlatego warto spróbować swoich sił w kuchni włoskiej razem z Antipasti – Delikatesy włoskie.