Restauracja włoska w Warszawie
Czym charakteryzuje się kuchnia Włoska? Jaki lokal wybrać, by poczuć się jak we Włoszech?
Włoscy kucharze wiele uwagi poświęcają jakości produktów, których używają. Korzystają tylko ze świeżych warzyw i ziół. Stąd wyjątkowy smak i bogaty aromat włoskich dań. Wiele lokali reklamuje się hasłem: „Kuchnia włoska”, ale czy na pewno, każdy robi to dobrze?
Restauracja włoska Warszawa centrum
Po pierwsze pizza i makarony. Te dwie potrawy bezwzględnie kojarzą nam się z Włochami. Podstawą tej kategorii będzie spaghetti bolognese, czyli długi makaron z wyjątkowym sosem pomidorowym. Sos pomidorowy, choć tak popularny, we włoskiej kuchni zajmuje ważne miejsce. Na jego podstawie możemy wyróżnić kilka istotnych składników. Pomidory dojrzewające w promieniach południowego słońca, oregano, bazylię i czosnek. Są to podstawowe smaki i zapachy, które roztaczają się wokół włoskiej restauracji.
A co w środku?
Czy kilka zdjęć pięknej Toskanii wystarczy, by lokal mógł nosić miano wnętrza urządzonego we włoskim stylu? Każdy styl ma swoje podstawowe cechy i dopiero zestawienie ich wszystkich oraz dopasowanie odpowiednich dodatków daje oczekiwany efekt. Czego więc powinniśmy spodziewać się po włoskim wnętrzu?
Włochy kojarzą się ze stylem tradycyjnym oraz życiem toczącym się blisko natury. Do wykończenia wnętrz często używa się kamienia pochodzącego z danego regionu kraju. Równie często stawia się na drewniane podłogi, meble i blaty, które wyraźnie ocieplają wystrój. Pomieszczenia urządzone w ten sposób są zwykle jasne i eleganckie. Idealnym dodatkiem do włoskiego wystroju są pięknie kwitnące kwiaty.