Misją palarni kawy jest tradycyjne podejście do procesu wypalania ziaren, tak, aby utrwalony w nich smak i aromat utrzymywał się nawet przez okres dwóch lat, nadając najbardziej popularnemu napojowi świata unikalnego i wyjątkowego charakteru.
Ziarna pochodzą z najlepszych plantacji na świecie, gdzie kakaowce dojrzewają w intensywnych promieniach słońca, nabierając smaku i zapachu co jest gwarancją ich najwyższej jakości. Stosowane tam metody suszenia i pierwotnej obróbki są w pełni naturalne, wykluczając tym samym substancje chemiczne i pestycydy z procesu produkcji. Ziarna zaś zbierane są ręcznie, co eliminuje możliwość wypalania ziaren jeszcze niedojrzałych.
W czasie wypalania kawy w tradycyjnych piecach, proces dostosowywany jest każdorazowo do gatunku ziaren, gdyż w zależności od niego można uzyskać zupełnie inny produkt finalny (tzw. jasne i ciemne wypalanie). Takie podejście do produktu, sprawia, że palarnia kawy ma wiernych klientów, których grono nieustannie się poszerza w efekcie rekomendacji i poleceń.