Każdy lubi frytki. Dlatego jest to tak popularne danie lub dodatek do dań w wielu fast foodach, ale nie tylko. W domu każdy może je przygotować za pomocą małej frytkownicy. A co ze smażeniem frytek na większą skalę, dla setek klientów? Wtedy z pomocą przychodzi frytkownica gastronomiczna. Tego typu profesjonalne urządzenia cechuje przede wszystkim ogromna wydajność w stosunku do wszystkich domowych sposobów smażenia. Do tego dochodzi ponadprzeciętna wytrzymałość, która pozwala pracować na jednej frytkownicy przez długi czas. Takie sprzęty powinny być również wykonane z najwyższej jakości tworzyw, aby utrzymanie ich w czystości nie stanowiło zbyt dużego problemu. Frytownice gastronomiczne można wykorzystać do smażenia nie tylko frytek, ale też ryb, sajgonek czy innych dań wymagających głębokiego tłuszczu. Frytownica gastronomiczna jest niezastąpionym narzędziem pracy w kuchni każdej restauracji serwującej frytki. Bez niej czekalibyśmy na swoje dania o wiele dłużej, a przez to bylibyśmy niezadowoleni.