Gastronomia jest ważną dziedziną gospodarki. Poza tym odpowiedzialna jest za zdrowie konsumenta. Swoją działalność opiera na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego. Należą do nich bary, restauracje, stołówki, kawiarnie, itd. Każdy z tych lokali, by mógł funkcjonować musi posiadać meble gastronomiczne. Są one niezbędne do tego, by przygotowywane dania były zdrowe i nie posiadały w swoim składzie rdzy pochodzącej z zardzewiałych stołów, czy półek. Meble odporne na korozję wykonuje się ze stali nierdzewnej, czyli z metalu szlachetnego. Są one łatwe w utrzymaniu czystości, bo dobrze poddają się zabiegom higienicznym. Meble takie niezbędne są także w zakładach przetwórstwa produktów żywnościowych. A więc w masarniach, piekarniach i cukierniach. Także kiedy zdecydujemy się np. na prowadzenie baru, czy restauracji musimy wyposażyć kuchnię lokalową w takie nierdzewne sprzęty. Prowadzenie gastronomi obliguje nas też do tego, aby posiadać wiedzę o produktach żywnościowych, jak komponowaniu posiłków.