Dieta odkwaszająca i dieta w chorobach wątroby

Dieta odkwaszająca

Dieta odkwaszająca jest polecana przez lekarzy w celu przywrócenia równowagi zasadowo-kwasowej w organizmie. Taka dieta polecana jest zwłaszcza kobietą. Dieta zasadowa jest potrzebna głównie osobom, których posiłki opierają się na mięsie, ryżu, słodyczach, jajkach, tłuszczu, mąki – to one są dużo bardziej narażone na zakwaszenie organizmu. W tej diecie musimy całkiem wykluczyć z menu: kofeinę, alkohol, tłuste mięso, sery (twarde jak i miękkie), napoje gazowane i fast foody. Natomiast powinno się jeść dużo warzyw i owoców, mleko sojowe, ryby, cytryna, soki naturalne, miód, herbaty ziołowe. Taka dieta zalecana jest także w okresie różnych chorób. Dieta w chorobach wątroby, osteoporozie, a nawet depresji niekiedy potrafi zdziałać cuda. Dzięki niej będziemy mieć więcej energii i nie będziemy ciągle zmęczeni. Do tego poprawi się kondycja naszej skóry. Już po około dwóch tygodniach stosowania diety zasadowej można dostrzec pozytywne zmiany w organizmie. Warto powtarzać takie odkwaszanie organizmu co trzy, cztery miesiące.