Właściwości zdrowotne pokrzywy

0
869

Pokrzywa kojarzy się z chwastem, który nieprzyjemnie parzy skórę, a mimo to ma wiele właściwości zdrowotnych, które warto wykorzystać. Szczególnie dlatego, że nie jest to roślina trudno dostępna – jeśli dobrze poszukać, nie trzeba nawet za nią płacić. Dostępne w aptekach nasiona czy napary to tylko namiastki tego, co może dać organizmowi świeżo zerwana i dobrze przygotowana pokrzywa.
Pokrzywa zawiera wiele witamin i antyoksydantów, jest źrodłem żelaza, magnezu, jodu, wapnia i magnezu oraz witamin A, C, K i B2. O jej dobroczynnym działaniu wiadomo od dawna – na przestrzeni lat jest stale obecnym elementem medycyny naturalnej. Jest naturalnym antybiotykiem, który przygotowany w formie naparu pomoże zwalczać chorobę. Wysuszona pokrzywa w formie ziół sprawdzi się natomiast jako dobry środek nasenny. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, jakie pokrzywy nadają się do zastosowania spożywczego i leczniczego. Najlepsza i najbogatsza w substancje odżywcze jest pokrzywa młoda, taka, która nie zdążyła jeszcze zakwitnąć. Jeśli jednak zdąży, nic straconego – należy tylko odpowiednio przygotować wyrośnięty pęd: oderwać łodygi z kwiatami i zaczekać, aż na nowo pojawią się młode pędy.