Pieczarki można kupić w sklepach spożywczych i na straganach. Niektórzy lubią smak pieczarek do tego stopnia, że decydują się na założenie własnych hodowli. Z użyciem pieczarek powstaje wiele smacznych dań, z których na czoło wysuwa się na przykład zupa pieczarkowa. Podaje się ją gotowaną na dowolnie wybranym mięsie, najlepsze będzie wołowe. Do zupy trafiają ziemniaki, marchew, seler zielenina i por. Zupę pieczarkową dla podniesienia gęstości można zabielać, choć dużo osób woli jej niezabielaną postać. Jako przystawkę obiadową można zaserwować risotto duszone z pieczarkami. Do tego wystarczy solidna porcja pieczarek oraz gotowany, biały ryż, który z pieczarkami oraz cebulką razem podsmażymy. Dla podniesienia jakości smakowych dodać można jeszcze krojoną paprykę oraz konserwową kukurydzę i groszek. Risotto z pieczarkami powinno być mocno doprawione, przyda się więc czerwona papryka oraz odrobina przyprawy do potraw grillowanych. Do takiego dania jako napój pasuje chłodzone, białe wino. Można więc zaczynać ucztę!