Kto raz przygotował domowy majonez, od razu zauważy różnicę w smaku i zapachu. Nie jest to produkt trudno dostępny, ale własnoręcznie zrobiony smakuje o wiele lepiej niż kupiony w sklepie. A przecież majonez to jeden z ulubionych sosów Polaków, wykorzystywany zarówno do kanapek, do sałatek i jak bardziej wykwintnych świątecznych dań (szczególnie wielkanocnych, jako dodatek do jaj). Jest znany na całym świecie i prawdopodobnie pochodzi z Hiszpanii – tam prowadzi najwięcej tropów. Wszyscy kochają go za jego uniwersalność.
Podstawowym składnikiem majonezu jest tłuszcz, który stanowi ponad 70% całego składu. Warto więc zwrócić większą uwagę na to, jakiego rodzaju tłuszcz wybierzemy. Najbardziej polecany jest olej rzepakowy, gdyż jest on neutralny w zapachu i smaku. Jest także źródłem witaminy E – świetnego przeciwutleniacza, pozwalającego na dłużej zachować świeżość produktu. Żeby majonez był puszty i smaczny, trzeba odpowiednio dobrać proporcje, które pozwolą na przygotowanie idealnie gładkiej masy. Do przygotowania domowego majonezu potrzebne jest 1 żółto, 1 całe jajko, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 300 ml oleju rzepakowego, sól i pieprz oraz szczypta cukru. Jajo i żółtko należy utrzeć z musztardą i z sokiem z cytryny, następnie (ciągle ubijając) wlewać powoli olej, później dodać przyprawy. Gotowe!