Dawniej nazwa „cukier” oznaczała tylko środek spożywczy, który stosowany jest np. do herbat, kaw, ciast itp. W obecnych czasach została utworzona specjalna grupa tzw. cukrów, czyli węglowodanów znajdujących się w pożywieniu nawet, jeśli zupełnie nie przypominają one cukru w pierwotnym znaczeniu. Potocznie cukrem nazywamy biały, sypki produkt o nieco krystalicznej budowie o słodkim smaku. Produkt ten znajduje się w każdym domu i jest stałym elementem codziennej diety człowieka. Najpopularniejszą odmianą cukru jest cukier z buraków cukrowych, jednak otrzymuje się go również z trzciny cukrowej i wanilii. Dodatkiem do ciast może być przykładowo cukier puder który ma nieco łagodniejszy smak i przypomina mąkę. Innym rodzajem cukru jest karmel, czyli cukier palony. Dietetycy ostrzegają przed cukrem w postaci, jaką znamy z naszych kuchni – często nazywają go „białą śmiercią”. Mówi się o chorobach, które mógłby wywoływać i o jego wysokiej kaloryczności, która może być powodem nadwagi. Warto ograniczyć spożycie cukru po prostu przestając słodzić herbatę, czy kawę. Wszystkim wyjdzie to na zdrowie.