Dawniej nazwa „cukier” oznaczała tylko środek spożywczy, który stosowany jest np. do herbat, kaw, ciast itp. W obecnych czasach została utworzona specjalna grupa tzw. cukrów, czyli węglowodanów znajdujących się w pożywieniu nawet, jeśli zupełnie nie przypominają one cukru w pierwotnym znaczeniu. Potocznie cukrem nazywamy biały, sypki produkt o nieco krystalicznej budowie o słodkim smaku. Produkt ten znajduje się w każdym domu i jest stałym elementem codziennej diety człowieka. Najpopularniejszą odmianą cukru jest cukier z buraków cukrowych, jednak otrzymuje się go również z trzciny cukrowej i wanilii. Dodatkiem do ciast może być przykładowo cukier puder który ma nieco łagodniejszy smak i przypomina mąkę. Innym rodzajem cukru jest karmel, czyli cukier palony. Dietetycy ostrzegają przed cukrem w postaci, jaką znamy z naszych kuchni – często nazywają go „białą śmiercią”. Mówi się o chorobach, które mógłby wywoływać i o jego wysokiej kaloryczności, która może być powodem nadwagi. Warto ograniczyć spożycie cukru po prostu przestając słodzić herbatę, czy kawę. Wszystkim wyjdzie to na zdrowie.
Cukier
Losowe artykuły:
Prawdziwa włoska pizza Warszawa
Włoska pizza w Warszawie
Prawdopodobnie mało jest osób, które nie lubią pizzy, są to chyba jakieś niechlubne wyjątki. W naszym kraju w wielu miejscach można zjeść pizzę, ale pizza pizzy nierówna. Jak wiadomo danie to wywodzi się z Włoch, dlatego tez najlepiej smakuje ta przyrządzona według tradycyjnej włoskiej receptury. Prawdziwa...
Rewolucja w kuchni – Odkryj magię zdrowia z wyciskarką Kuvings!
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób poszukuje zdrowych i naturalnych sposobów na poprawę swojego stylu życia. Jednym z kluczowych aspektów zdrowego trybu życia jest prawidłowe odżywianie, które obejmuje spożywanie świeżych owoców i warzyw. W tym celu coraz więcej ludzi sięga po wyciskarki do soków, a jednym z najbardziej zaawansowanych...