Wyposażenie gastronomii
1 vote, 8.00 avg. rating (123% score)

Szkolna stołówka jest miejscem bardzo ważnym. To tu dzieci mogą się spotkać przy wspólnym posiłku, przygotowanym przez kucharki. By praca na stołówce mogła przebiegać szybko i sprawnie, należy jednak zadbać o kilka bardzo ważnych kwestii. Czystość na stołówce oraz w kuchni, dobrze dobrany personel oraz taki zestaw dań, które dla dzieci w wieku szkolnym będą rozwiązaniem  najlepszym to podstawa. By panie pracujące w kuchni mogły się dobrze wywiązać ze swych obowiązków, niezbędne jest im wsparcie. Jakie? Podstawa to dobre wyposażenie gastronomii, a więc sprzęty, dzięki którym można szybko przygotować większą ilość jedzenia, a następnie przechowywać je w odpowiednich warunkach tak długo, jak długo wydawane są posiłki. Kotły na zupę, duże patelnie i piekarniki to podstawa, ważne są tu jednak i takie dodatki, jak bemary. Nie można też zapominać, że w szkolnych kuchniach bardzo ważnymi elementami wyposażenia są solidne stoły oraz meble pozwalające przechowywać wszystkie sprzęty kuchenne w odpowiednich warunkach.