Torcik szwarcwaldzki
1 vote, 6.00 avg. rating (105% score)

Składniki:

1. ? szklanki mąki pszennej
2. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
3. 2/3 szklanki cukru
4. 6 jajek
5. 2/3 kostki masła
6. 20 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
8. 3 szklanki śmietany kremówki
9. 1 szklanka konfitury wiśniowej
10. 1 łyżka cukru waniliowego
11. 3 łyżki cukru pudru
12. Do dekoracji: wiórki czekoladowe, wiśnie

Wykonanie:

Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka, zanurzyć w większym garnuszku z wodą i podgrzewać aż się rozpuści cały czas mieszając. Ostudzić. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodawać po żółtku dalej ucierając, dodać czekoladę, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko i dokładnie połączyć. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem czekoladowym.
Tortownicę wyłożyć pergaminem i na jej spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić na 40 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza).
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Upieczone ciasto przekroić i posmarować konfiturą a następnie bitą śmietaną. Kremem śmietanowym posmarować także wierzch i boki oraz udekorować według uznania.