Szkodliwe połączenia – jakich produktów nie należy łączyć w kuchni?
1 vote, 7.00 avg. rating (114% score)

Jedzenie powinno dostarczać człowiekowi energii oraz wszystkich potrzebnych do zdrowego życia i rozwoju składników odżywczych. Niektóre produkty spożywcze połączone ze sobą tracą swoje wartości, dlatego też warto wiedzieć, jak unikać takich szkodliwych połączeń. Nieodpowiednie łączenie niektórych produktów powoduje niedobór witamin i minerałów.
Nie należy łączyć ze sobą tych produktów spożywczych:

Herbata z cytryną. Herbata jest doskonałym źródłem kofeiny, która w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na organizm. Ma także właściwości antyrakowe i zapobiega udarom mózgu. Cytryna natomiast to witamina C, która wspomaga odporność. Takie połączenie zamienia obecny w herbacie glin w cytrynian glinu – szkodliwy pierwiastek powodujący zaburzenia pamięci.
Ogórek z innymi warzywami. W większości przypadków ogórek powoduje utlenienie witamin, a co się z tym wiąże – warzywa tracą swoje właściwości.
Żelatyna z owocami egzotycznymi. Galaretki na bazie żelatyny połączone z owocami takimi jak kiwi, mango czy ananas nie stężnieją.
Czerowne mięso z winem. Żelazo zawarte w mięsie za sprawą wina jest gorzej wchłaniane.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.