SERNIK Z GRUSZKAMI
1 vote, 10.00 avg. rating (145% score)

Składniki:

Ciasto:
20 dag masła
Pół szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
5 dag gorzkiej czekolady
Na masę:
Szklanka gęstej śmietany
Pół kg twarogu
Szklanka cukru
6 jajek
Torebka budyniu
10 połówek gruszek z kompotu
1 cytryna
Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
Cynamon

Wykonanie:
Wycisnąć sok z cytryny. Gruszki osączyć z zalewy, kompot przelać do garnka,dodać wino, sok z cytryny i skórkę z cytryny oraz trochę cynamonu. Wszystko zagotować i do gorącego płynu włożyć gruszki. Przykryć i odstawić.
Rozpuścić czekoladę z łyżką wody w kąpieli wodnej. Gdy czekolada trochę przestygnie dodać masło, mąkę, kakao i pół szklanki cukru. Szybko zagnieść ciasto i połową wylepić spód tortownicy, a drugą połowę odstawić na kruszonkę.
Utrzeć twaróg ze śmietaną, dodać szklankę cukru i proszek budyniowy. Ciągle ucierając dokładać po jajku. Parę łyżek masy rozsmarować na cieście, ułożyć gruszki i wyłożyć resztę masy serowej. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i wstawić ciasto na około godzinę. Po 20 minutach pieczenia posypać ciasto startą na tarce resztą ciasta.