Sałatka ze świeżej papryki
1 vote, 9.00 avg. rating (133% score)

Świeżą paprykę zaaranżować można w różnych sałatkach, zarówno tych wiosennych, jak i innych, spożywanych przez cały rok kalendarzowy. Papryka do sałatki powinna być pokrojona na drobną kostkę, choć niektórzy lubią ją też w postaci wąskich pasków. Do dyspozycji mamy więc paprykę czerwoną – o najbardziej wyrazistym smaku, zieloną – nieco bardziej łagodną oraz żółtą – najbardziej soczystą. Sałatka może być kompozycją trzech rodzajów papryk jednocześnie, albo jednej wybranej, łącznej dodatkowo z innymi warzywami. Dodać więc można ogórki – świeże lub kiszone, kukurydzę, groszek, cebulkę, pomidorki koktajlowe. Sałatka paprykowa zyska na smaku, gdy znajdzie się w niej drobiowy akcent. My proponujemy pierś kurczaka, podsmażaną na oliwie z ziołami. Jest bardzo aromatyczna i wspaniale pokryje się ze smakiem aromatycznych warzyw wchodzących w skład sałatki. Kawałki kurczaka do sałatki jarzynowej powinny być w miarę drobne, takie na jeden kęs. Całość sałatki po wykonaniu można dodatkowo skropić kilkoma kroplami oliwy.