Rumowa rolada
2 votes, 10.00 avg. rating (163% score)

Składniki:

Na ciasto:

1. 10 dag mąki ziemniaczanej
2. 10 dag cukru pudru
3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
4. 2 łyżki rumu
5. 3 jajka

Na krem:

1. 1 jajko
2. 5 dag cukru pudru
3. 2 łyżki rumu
4. 5 dag masła
5. 100 ml śmietanki kremówki

Na wierzch:

1. 100 ml śmietanki kremówki
2. Ćwierć tabliczki czekolady deserowej

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Młakę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, wlać rum i dokładnie wymieszać. Płaską, szeroką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzać do 250 stopni Celsjusza i wstawić blaszkę z ciastem na około 3 minuty. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia oprószony cukrem pudrem, a po chwili zdjąć papier, na którym ciasto się piekło i ostudzić.
W rondelku wymieszać dokładnie jajko, rum, masło i cukier i stale mieszając podgrzewać aż powstanie gęsta, gładka masa. Ostudzić. Śmietankę ubić, dodać masę rumową, połączyć i rozsmarować na upieczonym blacie. Zawinąć w roladę a wierzch posmarować ubitą śmietaną i posypać startą czekoladą.