Placek z bakaliami
1 vote, 9.00 avg. rating (133% score)

Składniki:

1. 3 jajka
2. 4 płaskie łyżki mąki pszennej
3. Opakowanie przyprawy do piernika
4. 10 dag cukru
5. Ulubiony aromat do ciast
6. 20 dag kandyzowanych owoców (ananas, papaja itp.)
7. 20 dag suszonych śliwek
8. 10 dag wiśni kandyzowanych
9. 15 dag rodzynek
10. 10 dag suszonych moreli
11. 10 dag orzechów (mogą być mieszane)
12. 10 dag migdałów
13. 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Morele, śliwki pokroić na mniejsze części, orzechy posiekać. Wszystkie owoce i orzechy przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Mąkę połączyć z przyprawą do piernika i cukrem, dodać do bakalii, wymieszać. Dodać jajka roztrzepane z aromatem wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni Celsjusza.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej przygotowane ciasto i lekko przycisnąć. Wstawić do piekarnika na około 70 ? 75 minut. Ostudzić w formie i zimne wyjąć na deseczkę i obficie oprószyć cukrem pudrem (najlepiej przez sitko) i pokroić na dosyć grube plastry.