Owoce morza stały się w ostatnim czasie synonimem zdrowej i lekkiej kuchni. Zawdzięczają to przede wszystkim niskiej kaloryczności przygotowywanych z nich potraw. Najbardziej popularne w ostatnim czasie stały się krewetki, które osiągają najróżniejsze rozmiary. Ja najbardziej lubię przygotowane w stylu azjatyckim ze słodko-ostrym sosem. Można je przygotować w jeszcze łatwiejszy sposób z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i świeżej pietruszki. Najsmaczniejszym ze wszystkich podawanych dań jest jednak homar, którego wrzuca się do wrzącej wody, kiedy jest jeszcze żywy. Dzięki temu ma delikatne mięso i czerwony kolor. Najlepiej smakuje jedzony rękami z roztopionym masłem. W Polsce dużą popularnością cieszyły się raki, niestety z powodu zanieczyszczenia wód są coraz mniej dostępne. Warto również spróbować przepysznej zupy z muli na bazie białego wina, którą serwują francuskie restauracje. Stamtąd pochodzi również przepis na przegrzebki smażone na maśle podawane z ziemniakami w mundurkach. Niestety w Polsce nie mamy możliwości zjedzeni świeżo złowionych owoców morza. Te podawane w restauracjach są najczęściej mrożone i tracą swoje walory smakowe. Szczególnie nie polecam gumowatych kalmarów, które najlepiej smakują nad brzegiem Morza Śródziemnego.
Owoce morza
Sign in
Witamy! Zaloguj się na swoje konto
Forgot your password? Get help
Password recovery
Odzyskaj swoje hasło
Hasło zostanie wysłane e-mailem.