Migdałowy wianuszek
1 vote, 6.00 avg. rating (103% score)

Składniki:

1. 15 dag masła
2. 20 dag mąki pszennej
3. 15 dag cukru
4. 3 jajka
5. Pół szklanki migdałów
6. 1 szklanka rodzynek
7. 5 dag startych migdałów
8. Pół szklanki migdałów blanszowanych
9. 7 suszonych moreli
10. 4 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
11. 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
12. Skórka otarta z jednej cytryny
13. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Utrzeć masło z cukrem na gładką masę; dodać do niej jajka i dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i startymi migdałami; dodać do masy maślanej i dokładnie połączyć składniki.
Morele pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wszystko wymieszać.
Formę z kominkiem wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, przełożyć do formy przygotowane ciasto a na wierzchu poukładać blanszowane migdały. Piekarnik nagrzać do 160 stopnie Celsjusza i wstawić blaszkę z ciastem na około 70 minut.