Kultura spożycia
1 vote, 10.00 avg. rating (145% score)

Piwo jest najstarszym i najczęściej spożywanym trunkiem alkoholowym. Pierwsza wzmianka o nim przypada na czasy bardzo nam odległe, konkretnie na rok 4000 przed naszą erą. Według tych zapisów, piwo wywodzi się ze starożytnej Mezopotamii, a pierwszymi jego wytwórcami byli Sumerowie. Tradycja tworzenia tego trunku przechodziła nie tylko z pokolenia na pokolenie, ale i z cywilizacji na cywilizację. Piwo stało się jedną z głównych metod zaspokojenia pragnienia na terenach obecnej Europy i Afryki Północnej. Pomimo, że dla starożytnych Greków i Rzymian, nie był to tak wysoko ceniony napój jak wino, to można było spotkać się z jego produkcją u podbitych plemion, takich jak Galowie czy Celtowie.

Trunek ten towarzyszy nam po dziś dzień, nie tylko jako napój, ale też jako dodatek do potraw. W kuchni francuskiej popularną umiejętnością kulinarną jest tzw. deglasacja, czyli dodanie wina lub wody podczas smażenia np. mięs, aby uwolnić wszystkie smaki, które pozostały na patelni i aby wzbogaciły one aromat sosu, z którym przygotowywane mięso zostanie podane. Ten sam efekt można uzyskać wykorzystując zamiast np. Bordeaux, czy Porto, Lager lub inny typ jasnego piwa. Efekt będzie ten sam. Trzeba tylko pamiętać, że należy odparować alkohol, aby do potrawy przeniknął sam smak trunku. Oprócz deglasacji, napój ten służy również jako składnik marynat do mięs, np. wieprzowiny, wołowiny czy dziczyzny.

Ciekawym przykładem wykorzystania piwa, jest meksykańskie danie jednogarnkowe, o nazwie Chili Con Carne. Składa się ono z mięsa mielonego, pomidorów, czerwonej fasoli i przypraw. W jednej z późniejszych faz przygotowania tej potrawy, możemy zamiast bulionu skorzystać z jasnego piwa, które da daniu trochę inny aromat, ale nie zmieni go w drastyczny sposób. W Polskiej kuchni, złocisty trunek był też wykorzystywany jako część potraw np. zup. Wzmianka o zupie piwnej była obecna np. w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza.

Smakosze, którzy chcą stać się fachowcami w dziedzinie piwa, mogą skorzystać z co raz modniejszych w naszym kraju, kursów kiperskich. Podczas takiego kursu, uczestnik dowie się czy ma potencjał degustatorski, poprzez ocenę kilku gatunków piw, sztuki ich serwowania, a także dobraniu do nich odpowiednich przekąsek czy potraw. Osoba pozna też umiejętności oceny poszczególnych rodzajów trunku oraz barwnego opisywania ich smaku oraz aromatu.

Piwo to również wspaniały dodatek do spotkań towarzyskich oraz imprez okolicznościowych. Jako orzeźwiający w upalne dni trunek, dodatek do posiłku lub jako wspomniana marynata do mięs z grilla. Oczywiście pić należy zachowując umiar i odpowiedzialność. Podając piwo nie można zapomnieć o odpowiedniej temperaturze podania, a także sposobie jego serwowania. Dzięki naszej stronie internetowej poznasz kilka aspektów związanych z kulturą spożycia, a także pokażemy Ci jak krok po kroku, warzone są nasze piwa.

słowa kluczowe: drinki z piwem, drink z soplica wiśniowa, szpularnia żyrardów menu, historia żyrardowa, hurtownia elektryczna żyrardów, soplica wiśniowa drink, mocne ciemne piwo