Kuchnia belgijska
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kuchnia belgijska jest kuchnią europejską, która najbardziej związana jest z kuchnią francuską. Belgia słynie z oryginalnych dań. Dla Belgów wygląd i estetyka potrawy ma drugorzędne znaczenie. Najważniejszy jest ilość dania, a także jego smak. Belgowie znani są z tego, że lubią jeść smacznie i dużo. Potrawy różnią się w zależności od regionu. We Flandrii podawane są np. ryby i owoce morza. Popularnym daniem są pomidory z krewetkami. Z kolei w Antwerpii je się królika w białym winie. Z dań mięsnych znane są kotlety wieprzowe z brukselką. Najbardziej popularnym daniem są jednak frytki.Belgia kojarzona jest również ze słodkościami. To w Belgii w 1912 roku powstały praliny. Na całym świecie znana jest belgijska czekolada i belgijskie gofry. Z zup popularna jest zupa belgijska, która składa się z wołowiny, cebuli, jabłka, ziemniaków. Belgia słynie również  z piw o dużym stężeniu alkoholu. Produkowanych jest tu ponad 300 gatunków piw. Belgijskie piwo na ciemną barwę. Dodaje się do niego owoce i przyprawy korzenne.