Gruszkowa karpatka
1 vote, 4.00 avg. rating (85% score)

Składniki:

Na ciasto:

1. 2 szklanki mąki
2. 1 kostka margaryny
3. 6 jajek

Na krem:

1. 1 szklanka cukru
2. Pół litra mleka
3. 1 torebka budyniu waniliowego
4. Półtorej łyżeczki mąk ziemniaczanej
5. 1 kostka masła

Dodatkowo:

3 gruszki
2 łyżki masła
3 łyżki cukru

Wykonanie:

Ciasto: pół kostki margaryny zagotować ze szklanką wody mieszając. Wsypać połowę mąki i wymieszać na jednolitą masę. Osobno zrobić to samo z drugą częścią produktów. Gdy masy wystygną, do każdej dodać po trzy jajka i dokładnie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Ciasta ułożyć w osobnych formach i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Krem: budyń i mąkę ziemniaczaną rozpuścić w pół szklanki mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać rozrobiony proszek. Ugotowany i wystudzony budyń dokładnie zmiksować z masłem na gładki krem. Kremem przełożyć placki.
Gruszki obrać i drobno pokroić. W rondelku stopić masło, dodać cukier i gruszki i przesmażyć 15 minut. Po wystudzeniu ułożyć na karpatce.