GÓRNICZA BABKA
1 vote, 4.00 avg. rating (85% score)

SKŁADNIKI:

Szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej
Pół kostki margaryny
1 jajko
Szklanka cukru
2 łyżki słodkiego dżemu
2 łyżeczki sody
Pół łyżeczki cynamonu
Łyżeczka kakao
( zamiast cynamonu i kakao można dać pół torebki przyprawy do pierników)

Wykonanie:

Margarynę, jajko, cukier i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Następnie dodać mleko, sodę, mąkę oraz kakao i cynamon (lub przyprawę do piernika). Do babki można także dodać rodzynki i posiekane orzechy (lub inne bakalie).
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić formę z ciastem na około 40 minut. Jeszcze ciepłą babkę posypać cukrem pudrem ( można też zrobić polewę czekoladową z pół kostki margaryny, pół szklanki cukru i 2 łyżek wody i 3 łyżek kakao, lub polać gotową polewą czekoladową).