Filety z kurczaka w sosie truskawkowym
1 vote, 10.00 avg. rating (143% score)

Składniki:

1. 60 dag piersi z kurczaka
2. Prawie pół szklanki soku jabłkowego
3. 30 dag mrożonych truskawek
4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
5. 3 łyżki oleju
6. Sól, cukier, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mrożone truskawki wsypać na sitko i zostawić, aby się rozmroziły i ociekły.
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Lekko rozgnieść ręką. Na patelni rozgrzać olej. Wkładać kotleciki i smażyć na rumiano, po usmażeniu oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 60 stopni Celsjusza, aby nie wystygły.
Na patelnię z tłuszczem ze smażenia mięsa wlać sok jabłkowy, a następnie przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w pół szklanki wody i wlać do gotującego się sosu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Rozmrożone truskawki pociąć na mniejsze kawałki i wrzucić do sosu. Zagotować. Usmażone kotleciki przełożyć truskawkami w sosie.