Drobiowe roladki
1 vote, 4.00 avg. rating (85% score)

Składniki:

1. Pół kilograma piersi z kurczaka
2. Kilka gałązek bazylii
3. Kilka gałązek natki pietruszki
4. 1 gałązka szałwii
5. 1 gałązka rozmarynu
6. Sok z połówki cytryny
7. 2 ząbki czosnku
8. 5 łyżek oliwy
9. Sól
10. Pieprz ziołowy

Wykonanie:

Filety dokładnie umyć i osuszyć, a następnie rozciąć na 4 plastry.
Oprószyć solą i ziołowym pieprzem i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Odstawić, na co najmniej pół godziny.
Przygotowane zioła dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Oderwać listki i igiełki rozmarynu od gałązek. Zioła drobniutko pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Zioła i czosnek dokładnie wymieszać z trzema łyżkami oliwy i dokładnie utrzeć, (jeśli jest zbyt gęste dodać odrobinę oliwy). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pastą posmarować plastry mięsa i ciasno zawinąć. Obwiązać nitką. Resztę oliwy rozgrzać na patelni i smażyć przygotowane roladki ze wszystkich stron na złoty kolor (około 10 minut).