Curry z kurczaka
1 vote, 8.00 avg. rating (125% score)

Składniki:

1. 80 dag filetów z piersi kurczaka
2. 3 cm imbiru
3. 2 cebule
4. 1 papryczka chili
5. 3 ząbki czosnku
6. 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
7. 3 łyżki oleju
8. 1,5 szklanki bulionu drobiowego (z kostki)
9. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
10. 1 szklanka śmietany kremówki
11. Sok z połówki cytryny
12. Curry w proszku
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
14. Do dekoracji cienki szczypiorek

Wykonanie:

Piersi z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule, czosnek i imbir oczyścić, obrać i drobno posiekać. Chili przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne; pół strączka pokroić na drobniutkie paseczki a drugą połówkę w plasterki.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić na niego mięso, cebule, czosnek, imbir i plasterki papryczki. Przez chwilę podsmażyć, a następnie dodać pastę curry i curry w proszku i smażyć dalsze kilka minut. Dolać bulion i przyprawić do smaku; dusić pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę; sok z cytryny wymieszać z odrobiną wody i mąką ziemniaczaną; zagęścić sos. Ewentualnie jeszcze przyprawić. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem i pozostawioną papryczką chili.