Blat kuchenny
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Blat kuchenny, ze względu na swoje przeznaczenie powinien być przede wszystkim trwały. Blaty kuchenne obecnie są produkowane z bardzo wysokiej jakości materiałów, które sprawiają, że są one niezmiernie wytrzymałe. Obecnie na rynku dostępne są różne rodzaje blatów m.in.: drewniane, kamienne, kompozytowe, konglomeratowe, ze stali, szklane, z płyt laminowanych oraz model gdzie płytki granitowe stanowią pokrycie całości. Płytki kamienne na blacie sprawiają, że nie będzie on się ścierał, będzie odporny na wodę i uszkodzenia mechaniczne, jedyną wadą jest czyszczenie fug, które niekiedy są dość szerokie. Blaty drewniane najczęściej robione są z drzew liściastych, których tworzywo jest najbardziej twarde, jeżeli odpowiednio się je zabezpieczy również są odporne na wilgoć. Ich zaletą jest też estetyczny, naturalny wygląd a wadą niestety możliwość wielu uszkodzeń mechanicznych.

Blaty kuchenne – kamienne robione są na specjalne zamówienie, wykonywane są zazwyczaj z granitu albo marmuru. Są one niezwykle odporne na wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne i wilgoć, jednak ich cena jest bardzo wysoka. Blaty konglomeratowe są podobne do tych z kamienia, mają podobne zalety i również sporo kosztują. Blaty kompozytowe produkowane są z minerałów i pigmentów oraz spoiwa akrylowego. Są także odporne na uderzenia i zarysowania oraz wilgoć, można je z łatwością poddać renowacji, tak jak wcześniejsze wersje również posiadają wysoką cenę. Blaty kuchenne ze stali, również są na specjalne zamówienie, są bardzo odporne na wysoką temperaturę, uderzenia i inne uszkodzenia, niestety koniecznie muszą być wycierane za każdym razem do sucha, ponieważ mogą zostawać na nich białe plamy po wodzie. Szklane blaty składają się zazwyczaj z dwóch tafli szkła, może też być to szkło hartowane, te blaty produkowane są na specjalne zamówienie. Są bardzo trwałe i twarde, odporne na stłuczenia i rysy, są jednak bardzo drogie, należy je też dokładnie czyścić, ponieważ tak jak na szybach często powstają smugi.