Baza gastronomiczna Krynicy-Zdroju
1 vote, 9.00 avg. rating (133% score)

Krynica-Zdrój jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych kurortów, określanych mianem „Perły Polskich Uzdrowisk”. Miasto posiada ugruntowaną wizytówkę społeczno-turystyczną zarówno w kraju jak i zagranicą. Położone jest w środkowej części Polskich Karpat w Beskidzie Sądeckim na wysokości 560- 620 m n. p. m., w województwie małopolskim, w powiecie nowosądeckim. Miasto Krynica-Zdrój zajmuje około 4000 ha w stosunku do Powiatu Nowosądeckiego. W jego skład wchodzą następujące sołectwa: Berest, Czyrna, Mochnaczka Niżna, Mochnaczka Wyżna, Muszynka, Piorunka, Polany i Tylicz, natomiast siedzibą władz gminy jest Krynica-Zdrój.

Miasto to oprócz gór, pięknych widoków i oczywiście wód mineralnych ma również do zaoferowania mnóstwo dodatków, które są niezbędne każdemu turyście i mieszkańcom, jakimi są piękne apartamenty czy gastronomia, czyli ta sfera usług, która w ostatnich latach wykazuje szczególną dynamikę rozwoju, zwłaszcza w miejscowościach o dużej frekwencji turystów. W wielu z nich oferta gastronomiczna stała się swoistą atrakcją turystyczną nawet o zasięgu ponadlokalnym. Krynica-Zdrój takiej atrakcji kulinarnej jeszcze nie posiada, ale stan rozwoju usług gastronomicznych należy ocenić pozytywnie. Uzdrowisko posiada różnego rodzaju bary, karczmy, kawiarnie, pizzerie, restauracje, puby, dyskoteki, czy cukiernie. Miasto posiada w swojej ofert 21 restauracji skierowanych do zamożniejszych klientów i 13 barów i karczm skierowanych do klienta mniej zamożnego. Poza tym istnieje tam obecnie 31 kawiarni, 1 cukiernia ,4 pizzerie oraz 7 pubów, dyskotek. Ogółem usługi gastronomiczne w gminie świadczy 75 placówek gastronomicznych stanowiących istotny element jej infrastruktury. Ponadto usługi żywieniowe na terenie gminy świadczą stołówki zlokalizowane w domach wczasowych i obiektach sanatoryjnych, większość gospodarstw agroturystycznych oraz właściciele pokoi gościnnych. W okresach wzmożonej frekwencji turystów (sezon narciarski, sezon letni, duże imprezy) ofertę żywieniową gminy uzupełniają sezonowe punkty tzw. małej gastronomii, lokalizowane najczęściej w miejscach koncentracji ruchu turystycznego(wyciągi narciarskie, deptak, itp.). Rozmieszczenie placówek gastronomicznych na terenie gminy jest nierównomierne. Blisko 75 % ich ogólnej liczby skupia się na terenie Krynicy. Na terenach wiejskich jedynie Tylicz dysponuje urozmaiconą ofertą gastronomiczną (restauracja, 3 kawiarnie, 9 obiektów małej gastronomii). W Krynicy, niektóre restauracje łączą działalność podstawową z rozrywką w postaci organizowanych wieczorków tanecznych (dansingów). Należą do nich, m.in., restauracje: „Czarny Kot”, „Hawana” i „Zacisze”. Warto oderwać się zatem od zgiełku i hałasu dużych miast i przyjechać tutaj, by skosztować innego, zdrowszego życia wśród pięknej i czystej natury.