Babka piaskowa
1 vote, 9.00 avg. rating (135% score)

Składniki:

1. 15 dag cukru
2. 25 dag mąki pszennej
3. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
4. 3 duże jajka
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. ? kostki masła
7. Starta skórka pomarańczowa
8. Cukier puder do posypania lub gotowy lukier lub polewa

Wykonanie:

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek; żółtka utrzeć z cukrem. Masło stopić i przestudzić. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli przesiać do masy żółtkowej, dokładnie wymieszać na gładkie jednolite ciasto a następnie dodać pianę z ubitych białek i otartą skórkę pomarańczową.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
Blaszkę do pieczenia natłuścić, przełożyć do niej przygotowane ciasto i wstawić do nagranego piekarnika na około 70 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło).
Babkę po ostudzeniu obsypać cukrem pudrem lub oblać polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu lub polukrować.